Cum să vorbești cu copiii despre bani

De ce este important să vorbim cu copiii despre finanțe?

Cu cât începeți mai devreme să vorbiți despre bani cu copilul dvs., cu atât mai repede veți aduce o atitudine rezonabilă față de finanțe și bugetul dvs. în el.

Acest lucru îi va permite să treacă prin încercări și erori mai devreme și să înțeleagă cum să acționeze în viitor. El va învăța cum să planifice cheltuielile și să economisească, să ia decizii financiare pe cont propriu, să-și prețuiască timpul și resursele. Lăsați primul său obiectiv financiar să fie o jucărie-dar el o va cumpăra el însuși și va înțelege cum să se îndrepte spre obiectivul său.

Copiii sunt mai vulnerabili la fraudatori. Fără pregătire, copilul nu recunoaște înșelăciunea, pentru că nu înțelege încă riscurile și are încredere în toată lumea.

Este mai bine să discutați cu copilul în prealabil ce metode de fraudă se poate întâlni și cum să acționeze în astfel de situații. De exemplu, hackerii au spart pagina unui prieten pe o rețea socială și li se va cere să transfere bani în numele său. Sau a venit un mesaj SMS care se presupune că din greșeală au făcut un transfer la un număr de telefon greșit și au cerut să returneze această sumă. Este necesar să se explice copilului că astfel de mesaje trebuie verificate: verificați cu un prieten la telefon sau la o întâlnire dacă cere cu adevărat bani, uitați — vă la soldul telefonului-dacă a existat de fapt un transfer. Și este mai bine să solicitați ajutor de la părinți.

Dacă un copil învață din copilărie să acționeze cu atenție și precauție în chestiuni financiare, acest lucru îl va salva de pierderi majore în viitor.

Regula Nr. 1. Explicăm într-un mod jucăuș

Cel mai bine este să introduceți copiii în bani prin jocuri și experimente.

Cu copiii, puteți începe cu un simplu:

  1.  Cum arată banii? Oferiți copilului dvs. un joc: Imaginați-vă că ați găsit o comoară. De unde știi dacă sunt bani reali sau bani de jucărie? Puteți utiliza facturi reale și" bani "de la"Monopoly". Desfășurați o investigație: cum să distingeți un proiect de lege autentic. Spuneți copilului dvs. despre semnele de autenticitate a bancnotelor, arătați imagini cu filigrane, cum strălucesc literele și numerele și unde sunt ascunse alte semne de protecție. Puteți aduna prieteni și organiza un concurs: cine va găsi mai multe animale și plante pe factură cu o lupă.
  2.  De unde vin banii? Explicați copilului că banii nu cresc pe copaci și nu sunt "luați din cutie" (ATM), așa cum cred mulți copii. Spuneți-ne ce profesii există și de ce sunt plătite diferit. Copilul trebuie să înțeleagă că banii nu apar de la sine la cerere. Puteți aranja un joc, de exemplu, într-o profesie. Copiii pot alege un rol pentru ei înșiși: un coafor, un doctor, un brutar. Dați tuturor un set de bani de jucărie, astfel încât să se poată întoarce unul la celălalt pentru servicii și să le plătească.
  3.  Ce pot cumpăra banii? Începeți cu elementarul: în schimbul banilor, obținem produse și servicii vitale. De exemplu, dacă nu cumpărați lapte, nu va fi nimic cu care să mâncați muesli dimineața, iar dacă nu plătiți pentru electricitate, casa va fi întunecată și rece. Joaca magazin: pune un preț pe diferite produse. Cineva va fi vânzător, cineva va fi cumpărător. Principalul lucru este să-i transmiteți copilului că lucrurile nu ajung așa, trebuie să le plătiți mai întâi.

Jocurile mai dificile sunt potrivite pentru studenții mai tineri:

Jocul de sortare. Invitați-vă copilul să se adune" pentru o minge"," pe o excursie " sau doar pentru un picnic. Determinați câți bani ați fi dispuși să cheltuiți pentru asta. Faceți o listă de lucruri de care ați putea avea nevoie, specificați prețul acestora. De exemplu, mai multe rochii de bal, pantofi și accesorii de prețuri diferite. Copilul va trebui să colecteze un set complet de lucruri necesare și, în același timp, să îndeplinească bugetul stabilit.

Discutați cu copilul ce va lua cu el? Ce lucruri sunt necesare pentru el și care sunt secundare? Gândiți-vă cu el cum să distingeți ceea ce doriți de ceea ce aveți nevoie și să nu cheltuiți prea mult. Merită să cheltuiți toți banii pe o rochie și să mergeți la minge desculț? Sau mergeți în pădure o săptămână doar cu dulciuri și limonadă?

În timpul jocului, puteți alege produse pentru un adevărat picnic de familie. Atunci copilul va înțelege că decizia sa nu este un joc.

Quest în magazin. Copiilor le place când cumpără ceva. Dar ar trebui să înțeleagă că resursele sunt limitate. Când mergeți la magazin împreună cu copilul dvs., invitați-l să devină "contorul" dvs. și anunțați-l când cantitatea produselor colectate ajunge la ceea ce ați spus. Comparați ce costă cât de mult.

Regula Nr. 2. Încurajăm economiile copiilor

Dorințele sunt de obicei mai mult decât bani. Ajutați copilul să-și transforme "lista de dorințe" într-un obiectiv financiar specific. El trebuie să învețe să facă o alegere — să renunțe la exces în favoarea a ceva mai important și mai valoros. De exemplu, să nu cheltuiți bani pe ciocolată în fiecare zi, dar la sfârșitul lunii să vă cumpărați o jucărie nouă.

O bancă de porci îi va ajuta pe copii să salveze pentru un vis. Poate fi un borcan transparent obișnuit (este convenabil să urmăriți cum crește grămada de monede și facturi), și o frumoasă pușculiță cu mașini sau Prințese și o pușculiță tradițională. Aplicațiile mobile speciale sunt potrivite pentru Adolescenți.

Regula Nr. 3. Avem încredere în copii să cumpere

Când un copil a economisit, de exemplu, pentru o jucărie, dați-i posibilitatea de a plăti el însuși. El va fi mândru că a atins singur obiectivul și își va aminti acest sentiment pentru tot restul vieții.
Deja de la vârsta școlară, copiii pot avea încredere în cumpărături în magazin conform listei de la părinți. Învățați — i să fie rezonabili și atenți, să compare prețurile și să economisească-dar nu în detrimentul calității. În primul rând, ar trebui să se facă în prezența mamei sau a tatălui și apoi independent.

Joacă "cumpărătorul pretențios": studiază ofertele diferitelor magazine cu copilul tău, compară maturitatea fructelor, prospețimea legumelor, greutatea iaurturilor și compoziția prăjiturilor. Arătați că lucruri similare pot costa diferit și vă învață cum să alegeți produse bune la cel mai bun preț.

Regula Nr. 4. Vă învățăm cum să vă gestionați bugetul acasă

Atât adulții, cât și copiii trebuie să învețe cum să-și evalueze cu adevărat resursele și să gestioneze ceea ce au. Ar trebui să-mi cheltuiesc toți banii de buzunar simultan sau să-i întind o săptămână? Puneți-l deoparte pentru un vis sau tratați întreaga clasă cu înghețată?

Explicați-i copilului că sumele pe care i le dați lui sau bunicii lui îi dau pentru ziua lui de naștere sunt complet ale lui. Aceasta înseamnă că depinde de el să decidă cum să le elimine mai eficient.

Este mai bine să oferiți copilului bani imediat pentru o anumită perioadă, de exemplu, timp de o săptămână. Sponsorizarea zilnică va duce la faptul că cheltuielile vor fi mai momentan. O anumită sumă de ruble pentru o săptămână este un pas către planificarea pe termen lung. Extindeți treptat zona de responsabilitate a copilului — de la cumpărarea de alimente pe listă până la auto-planificare și achiziționarea de rechizite școlare, de la alegerea unui cadou de ziua de naștere pentru un prieten pentru suma potrivită până la gestionarea bugetului de buzunar pentru toate sărbătorile.

  •  Elevii de clasa întâi pot fi explicați ce sunt chiria, bugetul familiei, reducerile, vânzările, împrumuturile.
  •  Copiii de la vârsta de 10 ani pot acționa ca "consilieri financiari" pentru familia lor. Învățați-i consumul atent și cereți-le să calculeze câți bani pierde familia atunci când robinetul nu este oprit și luminile nu sunt oprite.
  •  Prin exemplul lor, părinții pot spune cum gestionează bugetul familiei. Cum vă distribuiți salariul? Câți bani sunt cheltuiți pentru plățile obligatorii? Cât economisești pentru vacanță? Cât cheltuiți pentru jucării și divertisment?

Regula Nr. 5. Îi reamintim copilului despre fapte bune

Pentru a nu ridica un avar, reamintiți întotdeauna copilului că banii în sine nu au preț. Înseamnă exact ceea ce poți cumpăra cu ei. Explicați că puteți utiliza finanțarea nu numai pentru dvs., ci și pentru altcineva care are nevoie de ajutor.

De exemplu, puteți transfera o anumită sumă în scopuri caritabile. Copilul va fi încântat să-și dea seama că a ajutat pe cineva. Cultivați în el o atitudine pozitivă față de ideea de a împărtăși cu cineva. Amintește-mi că faptele bune ar trebui făcute altruist.

Regula Nr. 6. Respectăm dreptul copilului de a face greșeli

Copilul tău este o persoană diferită, iar viziunea lui asupra lucrurilor poate diferi de a ta. Fiți întotdeauna pregătiți pentru un dialog deschis, în special în materie de Finanțe. Nu vă grăbiți imediat să-i criticați acțiunile. Mai întâi află părerea lui și apoi împărtășește-ți a ta.

Lasă-l să se joace cu cheltuieli inutile în copilărie, dar în viitor îl va ajuta să evite problemele financiare mai mari.

Regula Nr. 7. Excludem atitudinile negative

Nu este necesar să umpleți capul unui copil cu fraze precum" bogăția este rea","nu veți obține camere de piatră din munca celor drepți." Atitudinile stabilite în copilărie pot împiedica un copil să devină prosper la vârsta adultă. Sau chiar mai rău: prin insuflarea copiilor că oamenii bogați sunt grabbers și hucksters, puteți provoca efectul opus. De exemplu, un copil va crede că înșelăciunea și frauda sunt cea mai ușoară și mai rapidă cale spre succesul financiar.

Comentați cu atenție realizările altor persoane. Nu-i condamna, dar nici nu-i lăuda prea mult. Copilul nu trebuie să aibă impresia că numai persoanele cu anumite abilități speciale pot ajunge la înălțimi. Subliniați că fiul sau fiica dvs. pot deveni, de asemenea, de succes și bogați dacă studiază bine și își găsesc afacerea preferată.

Și în nici un caz nu vă schimbați problemele adulților la copii — nu vă plângeți copilului despre ipotecă și un salariu mic. Acest lucru poate provoca anxietate financiară la copil. Și în viitor, el poate, de exemplu, să fie de acord cu un loc de muncă neiubit doar din teama de a rămâne fără bani. Creați un sentiment de securitate și încredere în viitor pentru el.

Regula Nr. 8. Răspundem la întrebări incomode

"Tată, cât câștigi?"Venitul dvs. este o informație confidențială. Și copiii sunt destul de vorbăreți. Este puțin probabil să doriți ca întreaga școală să discute mâine salariul dvs. Explicați că suma câștigurilor poate diferi de la o lună la alta, spuneți-ne din ce constă. Vă puteți limita la fraza: "suficient pentru familia noastră." Dacă copilul dvs. nu a crescut încă până la planificarea comună a unui buget familial comun, este mai bine să nu dați cifre exacte — va fi totuși dificil pentru el să evalueze dacă este mult sau puțin.

„De ce Jason are un smartphone scump, iar eu am unul obișnuit cu buton?" Cel mai important lucru este să nu începi să-l critici pe Jason și părinții lui doar pentru că îi fac cadouri mai scumpe. Si cu atat mai mult, nu fugi sa-i cumperi copilului tau un telefon scump pe credit, ca sa nu ii fie rusine in fata colegilor de clasa. Făcând asta, îi arăți un exemplu prost de management bugetar.

Poate că este timpul să schimbi telefonul cu buton cu un smartphone modern. Dar nu este necesar să cheltuiți mulți bani pe el. Explicați-i adolescentului că merită să acordați atenție caracteristicilor de care sunt cu adevărat necesare, și nu mărcii. Alege alături de el un telefon decent la un preț accesibil. Așa că va învăța să facă o alegere în cunoștință de cauză și să nu se lase condus de trucuri publicitare. Da, și nu vă veți face griji că el va pierde sau i se va fura smartphone-ul cu prețul unei nave spațiale uzate.

Dacă copilul dvs. a început să compare averea familiei dvs. cu a altora, nu vă puneți la defensivă și nu treceți la vina pe alții. Explicați că toți oamenii, abilitățile lor și ceea ce este în prezent în cerere pe piața muncii pot fi foarte diferite, diferitele profesii sunt plătite diferit și fiecare familie are propriile valori. O astfel de întrebare poate fi o oportunitate excelentă de a discuta cu copilul cine și-ar dori să devină în viitor și cum își vede viața de adult.

„Cum s-a întâmplat că mătușa Mila și-a pierdut toate economiile?" Aceasta este o oportunitate bună de a vorbi despre escrocii financiari și de a explica regulile de bază ale securității financiare:

  •  Nu notați codul PIN pe card și nu-l spuneți nimănui.
  •  Nu lăsați niciodată cardul să dispară din vedere când îl plătiți undeva. Deci, de exemplu, într-o cafenea, chelnerul trebuie să aducă un terminal POS portabil sau să vă invite să plătiți la casă.
  •  Informați imediat banca și părinții dacă cardul este pierdut. Și, de asemenea, dacă ați primit un mesaj SMS despre cumpărarea sau retragerea de bani de la un bancomat, dar nu ați făcut-o.
  •  Nu utilizați puncte Wi-Fi deschise (Internet în locuri publice: transport, cafenele, cinematografe) când mergeți la banca de internet sau banca mobilă.
  •  Nu faceți cumpărături pe internet pe site-uri discutabile (de exemplu, ar trebui să fiți alertat de prețul scăzut al ultimului model de adidași dintr-un magazin online).
  •  Nu răspunde la apeluri de alarmă, SMS-uri, scrisori sau mesaje de pe rețelele sociale despre care ruda sau prietenul tău are nevoie de bani. În schimb, ar trebui să-ți suni imediat părinții sau rudele, să avertizezi că astfel de mesaje sunt trimise în numele lor - poate că contul sau e-mailul lor a fost piratat.
  •  Nu faceți clic pe linkurile din e-mailuri despre câștigarea unui telefon, tabletă, laptop etc. Brânza gratuită se întâmplă doar într-o capcană pentru șoareci. Cel mai probabil, veți primi un virus doar din link.
  •  Nu postați fotografii cu noile achiziții, situația din apartamentul dvs., bilete de avion sau de tren cu datele de plecare și de sosire pe rețelele de socializare. Nu scrie postări despre cât de curând vei pleca în vacanță și nimeni nu va fi acasă. Deci casa ta poate fi de interes pentru hoți în timp ce ești plecat.

Banii sunt o parte foarte importantă a vieții și este datoria părintelui să pregătească copiii să se ocupe de ei în mod corespunzător. Și, în același timp, merită să explicăm că fericirea, într-adevăr, nu este în milioane.