Datoriile sunt moștenite?

Moștenirea include nu numai proprietatea, ci și datoriile decedatului. Adică, creditorii au dreptul să solicite rambursarea lor de la moștenitori. Ne dăm seama ce datorii vor trebui rambursate și la care se poate renunța.

Prin lege, moștenitorii sunt obligați să ramburseze datoriile numai în limita valorii proprietății pe care au moștenit-o. Pur și simplu, dacă ați primit o moștenire pentru o anumită sumă, Aceasta este suma maximă a datoriei pe care sunteți obligat să o plătiți pentru decedat.

Ce datorii sunt moștenite?

Nu toate datoriile sunt moștenite. De exemplu, pensia alimentară sau amenzile pentru decedat nu trebuie plătite.

Dar restul datoriilor vor trebui decontate dacă acceptați moștenirea. În special, va trebui să plătiți:
  •  Împrumut bancar
  •  Un împrumut de la o organizație de microfinanțare (MFO) sau o cooperativă de credit de consum (CPC)
  •  Datorii la facturile de utilități
  •  Datorii fiscale
Mai mult, va fi necesar să se ramburseze nu numai datoria principală, ci și dobânzile, amenzile și penalitățile acumulate la momentul decesului testatorului.

Cum să aflăm cui și cât de mult datorează o persoană?

Pentru a afla dacă o persoană avea datorii și în ce măsură, un notar care conduce un caz de moștenire vă va ajuta.

La cererea dvs., el poate solicita aceste informații de la Biroul de Istorie a creditelor și de la Serviciul Federal al executorului judecătoresc. În Serviciul Fiscal Federal, el poate clarifica dacă testatorul are datorii fiscale.

Dacă știți de la ce bănci, MFO sau PDA-uri testatorul a împrumutat bani, informați notarul despre aceasta. El va putea solicita imediat date de la aceste organizații, ceea ce va accelera procesul de evaluare a valorii datoriilor.

Creditorii pot apărea ei înșiși. Dacă Împrumutatul încetează brusc să plătească și instituția financiară nu îl poate găsi, atunci verifică informațiile despre dacă debitorul este în viață și dacă cineva și-a deschis afacerea de moștenire.

Astfel, creditorii își pot prezenta creanțele la timp, iar moștenitorii pot afla despre datoriile decedatului înainte de a intra în moștenire.

Ce ar trebui să fac dacă datoriile sunt descoperite după intrarea în moștenire?

Avocații Camerei Notariale Federale explică faptul că, în acest caz, creditorul are dreptul să — și prezinte creanțele moștenitorilor-toate simultan sau oricare dintre ele. El poate, de asemenea, să împartă datoria între moștenitori și să ceară de la fiecare parte a plăților. Și dacă nu primește bani de la cineva, are dreptul să transmită datoria altuia.

În același timp, merită să ne amintim că fiecare dintre moștenitori este responsabil pentru datoriile decedatului numai în limita valorii proprietății primite de acesta. De exemplu, banca vă cere să rambursați soldul datoriei de împrumut a persoanei dragi, care se ridică la o anumită sumă. Și partea ta din moștenire este mult mai mică. Este mai bine să informați imediat banca despre acest lucru — și va transmite cererile sale de a returna restul datoriei altor moștenitori (dacă există).

Dacă datoria este mai mare decât valoarea totală a moștenirii, creditorul scrie pur și simplu restul datoriei.

În cazurile în care creditorul nu reușește să ajungă la un acord cu moștenitorii în mod pașnic, el merge de obicei în instanță. Mai mult, el depune imediat un proces împotriva tuturor beneficiarilor moștenirii care au refuzat să plătească datoria.Se poate întâmpla să fi primit o moștenire în părți egale cu alți moștenitori, iar creditorul și-a făcut pretențiile numai față de dvs. În același timp, partea dvs. din moștenire depășește suma totală a datoriei, dar considerați că este nedrept să plătiți singur.

Dacă nu doriți să dați în judecată o bancă, ifm sau altă organizație, puteți achita datoria pentru alți moștenitori și apoi cereți să vă ramburseze cota lor. Acest lucru se poate face și prin intermediul instanței.

Cum se evaluează dacă datoriile nu se suprapun valorii moștenirii?

Pentru a face acest lucru, veți avea nevoie de o evaluare a valorii de piață a proprietății testatorului. Poate fi realizat de companii specializate de evaluare. Puteți încredința alegerea unui evaluator și comunicarea cu acesta unui notar.

De asemenea, aveți dreptul să utilizați valoarea cadastrală a bunurilor imobile pentru calcul — aceasta poate fi solicitată în registru. Dar nu ia în considerare mulți factori: de exemplu, starea apartamentului, calitatea reparațiilor, disponibilitatea mobilierului și a aparatelor încorporate—și poate fi atât mai mică, cât și mai mare decât piața.

Este important să știți că evaluarea proprietății se face înainte de a intra în moștenire și apoi nu poate fi revizuită. De exemplu, aveți un apartament care a fost evaluat la o anumită sumă în momentul moștenirii. Chiar dacă atunci prețul său de piață crește de 1,5 ori, veți fi responsabil pentru datorii numai în limita costului apartamentului.

Datele obținute vor permite nu numai corelarea valorii moștenirii cu valoarea datoriilor, ci vor fi utile și pentru calcularea taxei de stat pe care moștenitorii trebuie să o plătească.

Documentul cu rezultatul evaluării proprietății trebuie predat unui notar.

Este posibil să refuzați să vă asumați datoriile altor persoane?

Da. Pentru a face acest lucru, trebuie să refuzați să acceptați moștenirea.

Dacă nu ați deschis cazul de moștenire, pur și simplu nu puteți merge la notar și nu depuneți nicio cerere. Dar, în acest caz, nu ar trebui să utilizați proprietatea moștenită. Mai mult, este imposibil să efectuați acțiuni cu el. De exemplu, pentru a plăti datoriile privind locuințele și serviciile comunale pentru apartamentul unei rude decedate, pentru a le da pentru reparații sau pentru a-și asigura mașina. În caz contrar, se va considera că ați fost de acord să moșteniți proprietatea și, odată cu aceasta, datoriile, subliniază reprezentanții Camerei Notariale Federale.

Dacă ați solicitat deja moștenirea, vă puteți răzgândi până când veți primi un certificat al drepturilor dvs. asupra proprietății decedatului. Trebuie să contactați notarul care conduce cazul și să scrieți o declarație de refuz al moștenirii. Această decizie nu mai poate fi reconsiderată.

Va fi posibil să renunțați la proprietate după ce intrați în drepturi de moștenire numai prin intermediul instanței.

Pentru moștenitorii minori, tutorii lor pot refuza moștenirea-dar numai cu acordul autorităților tutelare.

Cum de a rambursa datoriile moștenite?

Creditorii au dreptul să ceară orice de la moștenitori numai atunci când primesc un certificat de moștenire.

Va fi necesar să plătiți datoria conform programului de plată specificat inițial în contractul cu creditorul. Dacă ați reușit să conveniți asupra unei "înghețări" temporare a datoriei pentru perioada până când ați intrat în moștenire, programul se va schimba pur și simplu pentru această perioadă.

Se poate dovedi că sumele de plată sunt prea mari pentru dvs. sau, dimpotrivă, doriți să rambursați împrumutul mai repede. În acest caz, puteți discuta cu creditorul un program alternativ sau puteți refinanța împrumutul.

Este important să discutați toate dificultățile care apar atunci când plătiți imediat datoria cu creditorul. Acest lucru va ajuta la rezolvarea problemelor în timp util și nu va fi împotmolit în datorii.

Pot crește datoriile după moartea debitorului?

Organizațiile financiare au dreptul să perceapă dobânzi la împrumuturi și împrumuturi chiar și după moartea Împrumutatului.

În același timp, amenzile și penalitățile pentru întârzierea plăților nu pot crește. Creditorul este obligat să stabilească cuantumul amenzilor în ziua decesului persoanei. Și nu poate percepe penalități noi până când cineva nu acceptă moștenirea Împrumutatului împreună cu datoriile sale.

Este mai bine să contactați imediat banca, MFO sau CPC, de îndată ce aflați că persoana iubită rămâne debitorul lor. Acolo va trebui să prezentați un certificat de deces și să solicitați să nu percepeți amenzi până când moștenirea și obligațiile financiare nu vă vor trece oficial.

Dacă creditorul a aflat cu întârziere despre moartea debitorului și a reușit să calculeze dobânzi suplimentare de penalizare, aveți dreptul să solicitați recalcularea acestora după ce ați intrat în moștenire.

Dacă valoarea datoriei este mare, până la intrarea în moștenire, ratele mari ale dobânzii la împrumut sau împrumut pot crește. Discutați cu creditorul dacă este posibilă "înghețarea" datoriei până când acceptați moștenirea.

Este deosebit de important să negociați dacă valoarea datoriei este mare sau creditorul are proprietatea pe care ar trebui să o moșteniți ca garanție. În plus, există cazuri în care există mai mulți moștenitori și nu știți încă cum va fi distribuită proprietatea între dvs. și, prin urmare, ce parte a datoriei va trebui să plătiți și care — altor succesori legali.

Dacă sunteți singurul moștenitor și știți că va trebui să plătiți datoriile, aflați de la creditor dacă puteți începe imediat să efectuați plăți pentru decedat. Cereți-le să vă ofere un program de plată. Dacă suma este mică, poate fi mai convenabil pentru dvs. să rambursați împrumutul sau împrumutul înainte de timp pentru a economisi plățile de dobânzi.

Organizațiile financiare întâlnesc cel mai adesea moștenitorii la jumătatea drumului. Restructurarea plăților de transfer de datorii la o dată ulterioară. Sau sunt de acord să accepte bani de la o persoană care nu a fost specificată în contract ca co-debitor sau garant.

De obicei, este mai ușor pentru bănci, IFM și CPC să negocieze pașnic cu debitorii și să primească toate plățile în baza contractului decât să solicite rambursarea datoriei prin instanță sau să reediteze și să vândă garanția.

Puteți solicita creditorilor să recalculeze suma datoriei după ce ați intrat în moștenire. Dar acest lucru amenință să se transforme în probleme inutile. Este posibil ca până în acest moment creditorul să aibă timp să transfere datoria restante către colecționari — și nu este întotdeauna posibil să fie de acord cu aceștia cu privire la restructurarea împrumutului sau a împrumutului.

Cum să acționați dacă împrumutul a fost luat pe garanție sau garanție?


Se poate dovedi că apartamentul sau mașina pe care o moșteniți este gajată băncii. Când intrați în moștenire, veți obține dreptul de proprietate asupra acesteia și veți putea să o utilizați. Dar nu veți avea dreptul să îl vindeți sau să îl donați până când nu veți rambursa împrumutul. Și dacă nu plătiți ipoteca sau împrumutul auto la timp, banca va putea să ia acest apartament sau mașină prin instanță pentru a rambursa datoria.
Dacă vă dați seama că nu vă puteți permite să plătiți împrumutul, puteți transfera în mod voluntar garanția către creditor și astfel puteți rambursa datoria.

Este posibil să fi moștenit un împrumut care are un garant. Dar, în condițiile contractului de împrumut, răspunderea sa se poate încheia în cazul decesului debitorului. Apoi, creditorii vor cere rambursarea datoriei numai de la dvs.

O altă opțiune este de asemenea posibilă. Conform contractului, garantul poate fi responsabil pentru împrumut, chiar dacă datoria trece la un nou împrumutat (de exemplu, în caz de deces al primului). În consecință, garantul va fi obligat să plătească împrumutul înainte de a moșteni și apoi va fi responsabil pentru datorie împreună cu dvs.

Dar merită să aveți în vedere că garantul are dreptul să vă ceară să-l rambursați pentru costurile de plată a împrumutului. Cu toate acestea, numai în valoarea proprietății pe care ați moștenit-o.

Împrumutatul era asigurat. Trebuie să plătesc împrumutul lui?

Băncile recomandă adesea debitorilor să-și asigure viața și sănătatea în favoarea Băncii, mai ales dacă emit un împrumut mare pentru o lungă perioadă de timp. Dacă testatorul a emis o astfel de poliță, asigurătorul este obligat să ramburseze întreaga datorie către bancă. Dar contractul de asigurare poate conține restricții și este important să le studiați cu atenție.

Nu toate tipurile de deces pot fi considerate un eveniment asigurat. De exemplu, dacă Împrumutatul s — a sinucis sau a suferit de o boală terminală, pe care a ascuns-o de la compania de asigurări, asigurătorul nu va rambursa datoriile-acestea vor trece la moștenitori. Aceste nuanțe trebuie verificate în termenii contractului.

Un moștenitor minor trebuie să plătească datoriile?

Pentru un minor, reprezentanții săi legali - părinți, tutori, administratori-intră în moștenire. Aceasta este, de fapt, datoriile pentru un minor sunt plătite de persoane care au acceptat moștenirea în numele său.

Poate moștenitorul să se declare falimentar dacă nu poate plăti datoriile decedatului?

Poate, dar este mai rezonabil să declarăm falimentul decedat. În acest caz, pentru a plăti creditorii, numai proprietatea sa va fi luată și vândută, iar bunurile moștenitorilor nu vor fi atinse.

Legea falimentului descrie în detaliu Condițiile și procedura de acțiune în cazul decesului debitorului.

Dacă un apartament sau o casă a fost moștenit și această locuință a devenit singura pentru moștenitor, va fi lăsată. Este important doar ca această proprietate să nu fie garantată printr-un credit ipotecar. În caz contrar, acesta va fi vândut pentru a achita datoria către bancă.